piano
Geboren in Antwerpen in 1990, Yannick Van de Velde was al zeer snel gefascineerd door de muziek. In 2000 won hij meteen zijn eerste wedstrijd, ‘Jong-Tenuto’. Sinds 2005 werd Yannick tevens toegelaten tot de klas van Levente Kende aan het conservatorium van Antwerpen. Momenteel studeert hij aan het conservatorium van Brussel bij Jan Michiels.
Tevens volgt hij nu sinds 2004 les bij prof. Jean-Claude Vanden Eynden in het ‘Centre Musical Eduardo del Pueyo’. In 2008 kreeg hij van het conservatorium van Brussel de prijs voor het beste resultaat van alle afgelegde examens, waardoor hij de kans ook kreeg in de Belgische ambassade van Italië en het Europees festival voor Conservatoria in Portugal te spelen.

Yannick volgde Masterclasses bij grootmeesters als Pavel Gililov, Paul-Badura Skoda, Rudolf Buchbinder, Kum Sing Lee, Henri Barda, Brigitte Engerer, Elena Rozanova, Vitaly Samoshko, Eugeny Moguilevski, Ivan Klansky, Werner Brätschi, Tamas Vasary, Anne Queffelec, Staffan Scheffa, Fillipo Gamba, Klaus Hellwig, Karl-Heinz Kämmerling…

Yannick Van de Velde nam succesvol deel aan nationale en internationale wedstrijden. Zo won hij de ‘Cantabile’ pianowedstrijd (Antwerpen), Concours des Jeunes (Verviers) , 2de prijs op de Steinway Competition en won hij in de Dexia Classics wedstrijd de eerste prijs in de piano met 98%. Tevens won hij in deze wedstrijd de 1ste prijs in kamermuziek en de compositiewedstrijd, met zijn werk ‘Sona’.

Yannick speelde concertos van Mozart, Beethoven, Grieg, Schumann, Chopin, Liszt, Tchaikovsky, Shostakovich, Ravel en Rachmaninoff. Hij werkte meermaals samen met dirigenten als Erich Lederhändler, Etienne Siebens, Ivo Venkov, Jan Steenbrugge met het Symfonieorkest van Vlaanderen, Il Nuovo Musici, Jeugd en Muziek orkest, Bruoscella Orchestra… Op 29 januari 2011 zal hij in de grote zaal van het conservatorium Brussel samen met het Brussels Chamber Orchestra het 5de concerto (“Emperor”) van Beethoven vertolken, hij zal dit vanaan de piano dirigeren.

Yannick trad op in de meeste West-Europese landen: België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland, Portugal, Duitsland, Oostenrijk in beroemde concertzalen als de grote zaal van het Palais de Beaux Arts, de Blauwe Zaal van Desingel en Elisabethzaal in Antwerpen, studio 4 in het Flageygebouw in Brussel, Salle Paligraff in Nancy, Kölner Künsler Theater, Salle du Conservatoire in Nice, Clara Schumann Institut in Dusseldorf, Salle du Régent in Crans-Montana (Zwisterland) en Stätttheater in Schaffhausen, Zwitserland. Tevens werd hij uitgenodigd als Belgisch vertegenwoordiger op het Harmos Festival in Portugal en trad hij er zo op in oa. de prestigieuze concertzaal ‘Casa da Musica’.

Verder speelde hij in 2006 (het Mozartjaar) het soloconcerto nr.20 en het concerto nr.19 voor 2 piano’s in de grote zaal van de Munt, uitgezonden op de radio. In 2005 werd er een reportage over Yannick en zijn broers, die tevens zeer muzikaal zijn, uitgezonden in het programma ‘Koppen’. In 2008 verscheen er ook een documentaire ‘Land of Speed’ in de Vlaamse cinema in opdracht van de Vlaamse Regering. Yannick legde hierbij het verband uit tussen muziek en sport, dit naar aanleiding van de Olympische Spelen in Bejing.

In 2005, 2006 en 2007 werd Yannick geselecteerd om deel te nemen aan Musica Mundi, festival met muzikanten van over de hele wereld, waar hij masterclasses kreeg, en concerteerde in oa. het Concert Noble en de studio 4 van Flagey.
Yannick speelt ook zeer veel kamermuziek, vaak samen met zijn broers, en is tevens componist: o.a. zijn pianotrio voor fluit, cello en piano, en ‘Sona’ voor piano solo vielen in de prijzen.
Momenteel speelt hij tevens samen in een vast trio met Nadja Nevolovitsch (assistente Igor Oistrach in Brussel) en Ilia Laporev, waarvoor verschillende concerten in 2011 geprogrammeerd staan.

Op het podium van het Wichelen Festival