Sophie begon op 6 jarige leeftijd al spelenderwijs samen met haar zus Marie, de harp en de piano. Zij begint haar studies bij Edwige Motte die haar zal vergezellen tot haar ontmoeting met Francette Bartholomée, professor aan het “Conservatoire de musique de Bruxelles”. In het conservatorium behaalt zij haar hogere diploma’s harp en kamermuziek met de grootste onderscheiding in beide disciplines. Sophie perfectioneert zich in het “Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris” in de klas van Marie-Claire Jamet en daarnaast krijgt zij ook les van Francis Pierre, harpist bij het Domaine Musical van Pierre Boulez en vriend van Luciano Berio.
Tijdens deze periode geniet Sophie ook van de onschatbare hulp van de grote Franse harpmeester Pierre Jamet (1893 – 1991).
Zij is laureaat van de Belgische Stichting Roeping.

Door haar interesse voor hedendaagse muziek en creatie werkt zij veel samen met gespecialiseerde ensembles zoals United instruments of Lucilin, Musique nouvelle of Ictus. Dit wordt dan ook bekroond met de prijs Pelemans in 1996.
Zij wint internationale concours zoals: ”Spotorno in Italië” en “Arpista Ludovico” in Madrid.

Naast haar parcours als klassieke harpiste heeft Sophie ook een andere passie  “het woord” die zij verenigd in recitals  “Muziek en Poëzie”.
Zij neemt deel aan talrijke radiovoorstellingen en rijdt naar scholen om haar instrument voor te stellen;  zij is voorzitster van Jeugd en Muziek “Hainaut Occidental” en wordt vice-voorzitster van de federatie “jeugd & muziek” van de Franstalige gemeenschap van België.

Op 21-jarige leeftijd wordt Sophie Hallynck solo harpiste aan de “Opera Royal de Wallonie” (Liège). Na enkele jaren verlaat zij het orkest om zich volledig te concentreren op haar activiteiten als concert soliste en pedagoge.
Zij wordt dan professor op het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen en opent een harpklas aan het IMEP (Institut Supérieur de musique et de pédagogie) in Namen.

Sophie treedt veelvuldig op als soliste met talrijke orkesten zoals: Collegium Brugense, Prima la Musica, Orchestre de Chambre de Wallonie, Kamerorkest van St. Petersburg, het Vlaams Symfonisch Orkest, Jonge Filharmonie, Opéra Royal de Wallonie, I Fiamminghi, De Filharmonie…
Daarnaast leidt zij ook een belangrijke carrière als kamermusicus en sticht, samen met haar zuster Marie, het ensemble Arpae dat 10 lang optreedt in de belangrijkste concertzalen.
Sophie Hallynck heeft meegewerkt aan groot aantal CD-opnames, zowel in België als in het buitenland. Tussen de meest succesvolle: de opnames van het ensemble Arpae (Jongen), duo-opname met Claude Maury, de triosonate van Claude Debussy samen met S. en B. Kuijken (Choc de la Musique en Diapason d’or) zonder een monografische recital opname te vergeten met werken van de Naamse componist Félix Godefroid, opgenomen voor « Musique en Wallonie ».

Op het podium van het Wichelen Festival