Sophie Hallynck – harp

Sinds haar 6de jaar bespeelt Sophie instrumenten thuis al « spelend » met haar zus Marie: piano, harp en declamatie zijn de dageliijkse kost. Sinds haar debuut wordt zij aangemoedigd door Edwige Motte die haar zal vergezellen tot haar ontmoeting met Francette Bartholomée, professor aan Conservatoire de musique de Bruxelles. In deze instelling zal zij haar hogere diplomas harp en kamermuziek halen met de grootste onderscheiding in beide disciplines. Sophie perfectionneert zich in het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris in de klas van Marie-Claire Jamet en zij geniet ook van de raadgeving van Francis Pierre, harpist van het Domaine Musical van Pierre Boulez en vriend van Luciano Berio.
Tijdens deze periode geniet Sophie ook van de onschatbare hulp van de grote Franse harpmeester Pierre Jamet (1893 – 1991).
Laureaat van de Belgische Stichting Roeping, haar interesse voor hedendaagse muziek en creatie vertolkt zich in een permanente samenwerking met gespecialiseerde ensembles zoals United instruments of Lucilin, Musique nouvelle of Ictus. Dit wordt dan ook bekroond met de prijs Pelemans in 1996.
Zij haalt ook belangrijke plaatsen op internationale wedstrijden: Wedstrijd van Spotorno in Italië en “Arpista Ludovico” wedstrijd in Madrid.

Naast haar parcours van klassieke intrumentaliste heeft Sophie ook haar twee passies (muziek en declamatie) kunnen verenigen in het voorstellen van “Muziek en Poëzie” recitals.
Zij doet mee aan talrijke radiovoorstellingen en rijdt naar veel scholen om haar instrument voor te stellen; ook is zij voorzitster van Jeugd en Muziek van Hainaut Occidental en wordt ook vice-voorzitster van de federatie jeugd & muziek van de franstalige gemeenschap van België.

Op 21-jarige leeftijd wordt Sophie Hallynck solo harpspeelster van het Opera Royal de Wallonie (Liège). Zij verlaat deze functie enkele jaren later om zich volledig te concentreren op haar activiteiten van concertsoliste en pedagoog.
Zij wordt dan professor op het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen en opent een harp klas aan de IMEP (Institut Supérieur de musique et de pédagogie) in Namen.

Veelvuldig gevraagd, treedt Sophie op als soliste met talrijke orkesten: Collegium Brugense, Prima la Musica, Orchestre de Chambre de Wallonie, Kamerorkest van St. Petersburg, het Vlaams Symfonisch Orkest, Jonge Filharmonie, Opéra Royal de Wallonie, I Fiamminghi, De Filharmonie…
Daarnaast leidt zij ook een belangrijke carrière als kamermusicus en sticht, met haar zuster Marie, het ensemble Arpae dat al 10 jaar lang optreedt in de belangrijkste concertzalen.
Sophie Hallynck heeft ook een groot aantal CD-opnames op haar rekening, zowel in België als in het buitenland. Tussen de meest succesvolle: de opnames van het ensemble Arpae (Jongen), duo-opname met Claude Maury, de triosonate van Claude Debussy samen met S. en B. Kuijken (Choc de la Musique en Diapason d’or) zonder een monografische recitalopname te vergeten met de werken van de Naamse componist Félix Godefroid, opgenomen voor « Musique en Wallonie ».