Shuichi Okada werd geboren in Bordeaux in 1995 en begon op vijfjarige leeftijd viool te studeren. Hij werd op vijftienjarige leeftijd unaniem toegelaten tot het conservatorium van Parijs in de klas van Roland Daugareil, Suzanne Gessner en Christophe Poiget. Door de kamermuziek kon hij samen werken met het prestigieuze Ysaÿe Quartet en had evenals geluk om te werken met leraren zoals Claire Désert, François Salque, Jérôme Pernoo of het Wanderer Trio. Hij neemt vaak deel aan masterclasses, met name met Mihaela Martin, Pavel Vernikov, Patrice Fontanarosa, Donk Suk Kang, Sarah Nemtanu, Stephan Picard. Hij is lid van het Arnold-strijktrio.

Shuichi nam deel aan prestigieuze academies zoals de Seiji Ozawa Academy (Zwitserland), de Carl Flesch Academy (waar hij de Stennebrüggenprijs en de Ginette Neveu-prijs verkrijgt) of het Festival van Santander. Hij heeft verschillende competities gewonnen: de 2e prijs op de Postacchini International Competition, de 1e prijs op de Ginette Neveu International Competition, de 1e prijs en de meest opvallende persoonlijkheidsprijs op de Mirecourt International Competition en werd recent winnaar van de Lipizer Competition (Gorizia) en Fritz Kreisler competitie (Wenen).

Shuichi wordt regelmatig uitgenodigd door festivals, zoals het Mr Haydn Holiday Festival, het Roque d’Anthéron Festival, het Vézère Festival, de Musical Moments of La Baule, het Easter Festival de Deauville, het Giverny-festival, het muziekfestival in Guéthary, Festival du Palazetto Bru Zane, waar hij optrad met artiesten als Jérôme Pernoo, Jérôme Ducros, Michel Strauss, Raphaël Pidoux, Jean-Claude Vanden Eyden, Peter Frankl, Philippe Jaroussky, Mathieu Herzog, Antoine Tamestit, Claire Désert, Lise Berthaud, Philippe Bernold, Pierre Fouchenneret, Itamar Golan, Jean-Claude Pennetier. Met Jean-Paul Gasparian (piano) en Gauthier Broutin (cello) vormt hij het Cantor-trio, in residentie sinds september 2016 bij de stichting Singer-Polignac.

In kamermuziek werden twee CD’s uitgebracht: de twee Brahms-sextetten bij B-Records met Pierre Fouchenneret, Lise Berthaud, Marie Chilemme, François Salque en Yan Levionnois evenals het octet van Schubert. Hij speelt een Italiaanse viool van Sanctus Séraphin (1735) in bruikleen door de Zilber Foundation.

Shuichi wordt ondersteund door de stichtingen Safran en Or du Rhin.