Sebastien Walnier is cello solo aan de Koninklijke Opera “ De Munt “ te Brussel.
Hij combineert dit orkestrale leven met zijn grote passie de kamermuziek.
Hij heeft een grote interesse voor jazz en moderne muziek.

Na bijna tien jaar met pianist Alexander Gurning te hebben samengewerkt, in het talweg trio, vormt hij met hem een duo. Hun cd-album “Morgen” uitgebracht onder het label cypress, is gewijd aan de muziek van Richard Strauss. In 2011 sticht hij het cello-octet ”ô-celli”, waarmee ze ondertussen al drie albums hebben opgenomen, eveneens bij het label Cypress.

In een meer folk / vioolstijl die raakt aan jazz / rock, werd in 2015 het loco motive trio geboren, samengesteld uit violiste Ning Kam (2e prijs Koningin Elisabethwedstrijd 2001) en contrabassiste Lisa De Boos.

Hij creëerde de jazzfusiongroep “blade runer”, met gitarist Jean-François Prins, Vincent Bruyninckx, Bart Denolf en Bruno Castellucci.
Hij speelt ook in trio met Charles Loos (piano) en Jean-François Prins. Het eerste album van dit trio werd uitgebracht in 2018, ter gelegenheid van de jazz tour “des lundis d´Hortense” (Belgische tournee).

Nadat hij zijn studies bij Laurent Chantraine was begonnen, studeerde hij verder bij Edmond Carlier in Brussel. Zijn muzikale studies in België eindigde hij aan het koninklijk conservatorium van Luik, bij Maryse Douin voor de cello en Cécile Evrard voor kamermuziek.
Hij zette zijn studies verder met Roland Pidoux aan het “ Conservatoire National de Paris “waar hij afstudeerde op twintigjarige leeftijd.

Sébastien Walnier had de kans om samen te werken met geweldige muzikanten en realiseerde met hen ook verschillende opnames , onder andere in strijktrio met Lorenzo Gatto (viool) en Diederik Suys (altviool) (trio’s van Schubert, Mozart), met Jean-Claude Vanden Eynden (sonates voor cello en piano van Brahms).

Hij deelt geregeld het podium met muzikanten zoals Frank Braley, Abdel Rahman el Bacha, Roland Pidoux, Liviu Prunaru, Lorenzo Gatto.
Sébastien Walnier ontving de prijs “musicus van het jaar 2012” van de belgische muziekpers.
Hij speelt een cello van Giovanni Grancino uit 1699, uitgeleend door een privé-mecenas.

In mei 2019 creëerde hij als solist een compositie van Bernard Foccroulle, samen met het symphonie orkest van de Munt, olv van Alain Altinoglu.

Op het podium van het Wichelen Festival