hoorn

Jeroen Billiet (°1977, Tielt) studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Brussel in de klas van Luc Bergé, waar hij in 2001 met grote onderscheiding slaagde voor het eindexamen hoorn. Datzelfde jaar behaalde hij het meesterdiploma hoorn én het diploma van de lerarenopleiding met onderscheiding. Hij vervolmaakte zijn hoornstudies bij o.a. Froydis Ree Wekre, Claude Maury, Uli Hübner en Anthony Halstead, en deed orkestervaring op bij diverse Belgische orkesten.

Een grote interesse in de historische uitvoeringspraktijk zette hem aan om al tijdens zijn conservatoriumstudies historische hoorntypes te gaan bespelen. Sindsdien is hij een veelgevraagde speler bij prestigieuze Europese ensembles als les Musiciens du Louvre-Grenoble (Marc Minkowski), Il Fondamento (Paul Dombrecht), Anima Eterna (Jos Van Immerseel), Ex Tempore, le Concert d’Astree (Emanuelle Haim), l’Orchestre des Champs Elysées (Philippe Herreweghe), Concerto Köln en zo verder.

Hij werkte mee aan tal van CD-opnames voor de labels Archiv, Naïve, Harmonia Mundi en Fuga Libera. Ook als solist en kamermusicus bouwde hij de laatste jaren in binnen- en buitenland een sterke reputatie op.

Als bezielend leraar hoorn aan het Stedelijk Conservatorium te Brugge en aan de Stedelijke Muziekacademie van Tielt bouwde hij omvangrijke hoornklassen uit.

In juni 2008 verwierf Jeroen con brio de titel “Laureaat van het Orpheus Instituut” voor zijn proefschrift “200 Years of Belgian Hornschool? A Comprehensive Study of the Horn in Belgium, 1789-1960”.