fluit

Op het podium van het Wichelen Festival


Aldo Baerten is Fluitsolo bij deFilharmonie (Royal Flemish Philharmonic) onder leiding van Philippe Herreweghe en Jaap van Zweden.

Hij is tevens Docent aan het Koninklijk Muziekconservatorium Antwerpen, aan de Hogeschool der Kunsten te Utrecht (NL), en geeft meestercursussen in België, Nederland, Frankrijk, Mexico en de Verenigde Staten.

Aldo Baerten is te gast bij het Chamber Orchestra of Europe, Mahler Chamber Orchestra, I Fiamminghi, European Union Opera (G.Roshdentvensky) en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Nog tijdens zijn studies bij Prof. Peter-Lukas Graf (Musikhochschule Basel), waar hij het Diploma als Solist behaalde, en bij Philippe Boucly (R.Strauss-Konservatorium München) werd hij Prijswinnaar bij verscheidene Concours : “Maria Canals” te Barcelona, Vienna International Music Competition, Axion Classics, Jong Talent, Quantz en de Nationale Instrumentenwedstrijd.

Hij verkreeg tevens de prijzen Alex de Vries, SABAM, W.Pelemans en de Caecilia-Snepvangersprijs van de Belgische Muziekpers.

Hij concerteerde als solist met uitstekende orkesten als het Südwestdeutsches Kammerorchester, RSO Basel, Nationaal Orkest van België, Orchestre de Chambre de Wallonie, deFilharmonie, onder leiding van dirigenten als D.Stern, V.Czarniecki, P.Rundel, G.Octors, Z.Nagy, T.Yuasa.

Aldo Baerten is regelmatig te gast bij festivals in Europa, Mexico, Rusland en de Verenigde Staten (Rheingau Musik Festival, Festival van Vlaanderen, Deutsche Kulturwochen in der Ukraïne, Festival de Wallonie, Festival de Bruxelles, …..) samen met gerenommeerde partners als J.van Dam, Martin Helmchen, Severin Von Eckardstein, F.Orval, W.Boeykens, Jean-Claude Vanden Eynden, M.Hallynck, R.Van Spaendonck, Kandinsky-trio en zijn eigen ARPAE-ensemble.

Hij is te beluisteren op cd’s van de labels Cypres, Phaedra, ECM, Royale Belge en René Gailly International.

Van 1989-93 was hij solofluitist in Claudio Abbado’s Orkest van de Europese Gemeenschap, waar hij onder leiding van dirigenten als B.Haitink, V.Ashkenazy, V.Neumann, J.Conlon en J.Tate musiceerde.

Hij werd tevens gekozen tot solofluitist van het Schleswigholstein Festival Orkest (Sir G.Solti) en van het Wereldjeugdorkest. Achtereenvolgens was hij solofluitist bij het Nieuw-Belgisch Kamerorkest en het MDR-Sinfonie-Orchester Leipzig.

Belangrijke raadgevingen kreeg hij van Jeanne Baxtresser (V.S.), Jean-Pierre Rampal, A.Nicolet, A.Adorjan en J.Zoon. Aldo Baerten maakt geregeld deel uit van jury’s bij het Benelux-Fluitconcours, Axion Classics, Lyons-concours en de Yamaha-Music Foundation.

Zijn oud-studenten bekleden functies bij vooraanstaande orkesten en in conservatoria, zowel in België als in het buitenland.